Dierentuin verwelkomt vreemde vogel

Na maanden van goede zorgen nam Paulette Baake woensdag afscheid van haar vreemde vogel. In november 2016 streek een verzwakte Afrikaanse nimmerzat neer in Twente. Nu is het dier weer sterk genoeg voor een leven in de dierentuin.

Het is een merkwaardig gezicht. Een vogel zo groot als een ooievaar zwervend door Hengelo en Enschede. De Afrikaanse vogel werd nooit eerder in Nederland als broed- of trekvogel gezien. Paulette denkt dat het een particuliere eigenaar het beestje in de vrije natuur heeft gedumpt.

Negen kuikens, vijf muizen en vier makrelen stonden er de afgelopen maanden op het menu voor de tropische vogel. “Het was een dure gast,” zegt Paulette lachend. Nu het beest is aangesterkt mag het beest gaan wonen bij Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna.

De nimmerzat

Een nimmerzat is familie van de ooievaars en wordt ongeveer een meter lang en heeft een spanwijdte van ruime anderhalve meter. Je herkent het dier aan de lange, gele snavel en de rode rand op zijn gezicht.

Het dier leeft vooral in het zuiden van de Sahara, het oosten van Afrika en op Madagaskar. De dieren zijn daar in grote groepen te zien. Er zijn regelmatig meldingen geweest van groepen van meer dan tweeduizend nimmerzatten bij elkaar.

Foto: Flickr / Bernard Dupont (cc by-sa 2.0)