Politiek

Turkse minister Nederland uitgezet

Minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) is Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien in ons land. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdagnacht in een toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat.

De minister is onder begeleiding terug gebracht naar Duitsland. Ook haar begeleiders en beveiligers rijden mee op weg naar de grens.

Schandalige misleiding

Volgens de burgemeester heeft de consul op schandalige wijze gelogen over wat de bedoeling was. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. ‘Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen.’

Het heeft volgens de burgemeester uren geduurd voordat de minister uit haar auto kwam. Buitenlandse Zaken, de minister-president en de gemeente waren bij de onderhandelingen betrokken. Het was volgens de burgemeester ook de vraag of haar begeleiders en beveiligers gewapend waren of niet.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/SZNswy4sbaiR?autoplay=0


Meerdere Arrestaties

De politie heeft tijdens de rellen twaalf mensen gearresteerd. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent. Die liep een gebroken hand op, zei een woordvoerster. De mensen zijn gearresteerd wegen openlijke geweldpleging en het niet opvolgen van bevelen van de politie.

Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard ‘We zijn weggezet als nazaten van nazi’s. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een land dat door de nazi’s is gebombardeerd?’

Beeld: Video Duivestein