ME voert charges uit bij protest Amsterdam

De ME heeft charges uitgevoerd op Plein ’40-’45 in Amsterdam-West waar zo’n 500 Turkse demonstranten zich zondagavond hebben verzameld.

Op de trambaan staat een waterkanon opgesteld waarmee de menigte uit elkaar wordt gehaald. Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan van de gemeente Amsterdam verklaart dat er geen vergunning was verleend voor de demonstratie, maar zolang het protest vreedzaam verliep werd het toegestaan. Toen in de loop van de avond een aantal arrestaties moest worden verricht werd besloten tot ingrijpen.

Eerder op de dag waren er vreedzame bijeenkomsten op diverse plekken in Amsterdam na alle commotie zaterdag in Rotterdam. Bij het Turkse consulaat braken daar rellen uit na het gedwongen vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya.

Alert

Ook in Den Haag en Rotterdam is de politie zondagavond alert op mogelijke demonstraties. Op social media circuleren diverse oproepen aan Turkse Nederlanders om te demonstreren. In Den Haag had dat op het Hobbemaplein moeten gebeuren, maar daar was alles om 19.30 uur rustig.

Op het Mecartoplein en het Bos en Lommerplein in Amsterdam kwam zondag overdag een grote groep mensen bijeen. Sommigen droegen een rode Turkse vlag en er werden leuzen geroepen. De demonstranten verplaatsten zich door de hoofdstad naar diverse andere plekken. Rond 19.15 uur verzamelde zich een groepje op de Dam. De politie heeft zondagmiddag niet in hoeven grijpen.

Premier Mark Rutte deed eerder deze zondag een oproep aan Turkse Nederlanders het hoofd koel te houden.