112

'Tubbergen veiligste gemeente van Nederland'

De Overijsselse gemeente Tubbergen mag zich de ‘veiligste gemeente van Nederland noemen. Dit na onderzoek van het AD. Het dagblad komt vrijdag met zijn jaarlijkse Misdaadmeter. Veel voorkomende criminaliteit is vorig jaar landelijk met 8 procent afgenomen, maar die dalende trend is veel sterker zichtbaar in grote steden dan op het platteland.

De Overijsselse gemeente wordt gevolgd door Sint Anthonis in Noord-Brabant, het Groningse Ten Boer, Oudewater in de provincie Utrecht en Dinkelland in Overijssel.

Meer aangiftes van misdrijven

Volgens de Misdaadmeter steeg het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen juist in meer dan de helft van de kleine gemeenten (tot 10.000 inwoners). De crimineel trekt naar het platteland, luidt de slotsom van de analyse van de misdaadcijfers.

Ondanks de soms forse dalingen op het terrein van autodiefstallen, straatroven en woninginbraken (-12 procent) blijven geweldsmisdrijven relatief hardnekkig. Die namen slechts met 3 procent af. In 167 gemeenten werden zelfs méér mishandelingen gemeld.

Amsterdam het onveiligst

De Misdaadmeter wijst Amsterdam opnieuw als onveiligste stad aan. Ook daar daalde de veel voorkomende criminaliteit met 8 procent, maar die afname was onvoldoende om die eerste plaats over te doen aan Eindhoven (2), Rotterdam (3), Gouda (4) of Arnhem (5). In Eindhoven daalde de criminaliteit slechts met 0,2 procent. Maastricht, vorig jaar tweede, staat nu op plaats zeven dankzij minder inbraken (-40 procent) en overvallen (-35 procent).