Politiek

Tichelaar weg als commissaris in Drenthe

Jacques Tichelaar stapt op als Commissaris van de Koning in Drenthe. Dat maakte hij woensdagavond bekend na een spoeddebat van Provinciale Staten.

In het debat werd gedebatteerd over de integriteitskwestie waar Tichelaar bij betrokken is. Dat kwam aan het licht na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. Uit een onderzoek van beide kranten blijkt dat Tichelaar zijn schoonzus een klus heeft toegespeeld. Het gaat om de herinrichting van een ruimte van een rijksmonument in Assen.

In eerste instantie ontkende Tichelaar de integriteitscode overschreden te hebben, maar kwam daar later op terug. De PvdA’er gaf toe de naam van het bedrijf van zijn schoonzus te hebben genoemd als mogelijke kandidaat. “Ik bied mijn nederige excuses dubbel en dwars aan. Ik had nooit de naam van het bedrijf van mijn schoonzus moeten noemen, ook al was het bedoeld als voorbeeld en suggestie. Het was onhandig en stom”, zegt Tichelaar.

Na het debat concludeerde de commissaris dat er niet voldoende vertrouwen in hem is, om die reden besloot hij af te treden.

Foto: ANP