Talpa koopt SBS van Sanoma

Talpa Holding neemt de aandelen SBS Broadcasting over van Sanoma. Het investeringsfonds van John de Mol wordt hiermee volledig eigenaar.

Talpa wordt hiermee eigenaar van SBS6, Net5, Veronica, SBS9 en van productiebedrijf SBS Productions, dat onder meer Hart van Nederland en Shownieuws maakt. In ruil daarvoor gaat Veronica Uitgeverij volledig over naar Sanoma.

“Dit is een fantastische stap in het verder bouwen aan een Nederland multimediabedrijf”, verklaart Talpa-directeur Pim Schmitz. Daar volgt John de Mol zelf aan toe: “Ik geloof sterk in een krachtig Nederland multimediabedrijf dat flexibel inspeelt op het veranderende medialandschap. SBS is als uniek mediabedrijf een onmisbare schakel in dit bedrijf.”

Unieke mogelijkheid

Volgens Talpa is “het volledig eigenaar worden van SBS een unieke mogelijkheid, aangezien het een van de twee free-to-air commerciële tv-groepen in Nederland is. SBS zal samen met Talpa Radio een belangrijke basis vormen van deze onderneming.”

John de Mol stapte in 2011 samen met het Finse mediabedrijf in SBS voor iets meer dan een miljard euro. De Mol kreeg toen een derde van de aandelen in handen en Sanoma de rest. Talpa betaalt nu 237 miljoen euro om de rest van de aandelen van de SBS-zendergroep in handen te krijgen.