112

40.000 kippen dood bij schuurbrand in Swifterbant

In Swifterbant (Flevoland) is woensdag een stal met 40.000 kippen volledig in de as gelegd. AlleĀ kippen zijn omgekomen. Ook een schuur ging in vlammen op, zei een woordvoerder van de brandweer. Wakker Dier stelt geschrokken dat er daarmee dit jaar al 225.000 dieren zijn omgekomen door stalbranden.

Na enkele uren werd het sein brand meester gegeven. De brandweer was met veel materieel uitgerukt en slaagde erin te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee loodsen met koeien. De dieren bleven uit de rook en hoefden niet te worden geƫvacueerd.

De oorzaak van de brand, die gepaard ging met veel rookontwikkeling, is nog niet bekend. Er is geen asbest vrijgekomen.

Wakker Dier

Volgens de organisatie Wakker Dier brengt de brand in Swifterbant het totaal aantal dieren dat dit jaar is omgekomen door stalbranden op 225.000. Dat is al meer dan in 2016 toen 201.000 dieren omkwamen, stelt de organisatie. Wakker Dier pleit onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders. Ook wil de organisatie betere vluchtwegen en brandveilige ventilatiesystemen.

Fipronil-kippen

De pluimveehouder is onlangs ook getroffen door de fipronilbesmetting. De afgelopen dagen was hij druk met het ruien van kippen. Dat betekent dat ze op dieet moeten om het bestrijdingsmiddel fipronil uit hun lijf te krijgen. In 2014 werd het bedrijf ook al getroffen door vogelgriep. Toen moesten alle 40.000 kippen al worden geruimd.

Beeld: ETV Produkties