Schimmelprobleem na anderhalf jaar nog niet opgelost

Yasmin Molleman uit Drachten zit al bijna twee jaar met vochtproblemen in haar huis. Toch zegt woningcorporatie WoonFriesland dat er niks aan de hand is.

De kwestie speelt al bijna zo’n twee jaar. Yasmin besloot daarom anderhalf jaar geleden om samen met vijf buren de huur niet meer te betalen. Aanvankelijk leek het euvel te zitten in bouwvocht, maar toen dat door drogers was verholpen, verdween de schimmel nog niet.

Daarom is besloten om TNO in huren, zodat zij als onafhankelijk bureau de schimmelvorming konden onderzoek. En toen bleek er veel meer mis te zijn. Er is geen drainage om de gevolgen van het hoge grondwaterpeil weerstand te bieden. Daar komt bij dat het ventilatiesysteem simpelweg niet goed genoeg is.

WoonFriesland zegt ondertussen van alles gedaan te hebben om de overlast te beperken, maar zij zijn inmiddels het geduld verloren. De woningcorporatie interpreteert het rapport van TNO heel anders dan de bewoners en eist dat de buren alle huur alsnog betalen. Zij hebben wel aangeboden om de helft van de huur te betalen, om op deze manier tegemoet te komen aan alle kosten die ze hebben moeten maken, zo’n 40.000 euro per woning.