112

Schiedamse tippelkiller mogelijk hoog in 'ranglijst' seriemoordenaars

Als de Schiedamse seriemoordenaar veroordeeld wordt voor de vijf moorden waarvan hij wordt verdacht of mee in verband wordt gebracht, dan komt hij in een berucht en macaber rijtje terecht.

In een ranglijst van moordenaars uit het recente verleden, die op basis van het aantal veroordeelde moorden is ingedeeld, zou hij een gedeelde tweede plek bezetten.

Zo werd Willem van Eijk, bijgenaamd het Beest van Harkstede, in 2003 veroordeeld voor vijf moorden. Hij bracht vijf vrouwen om het leven in een tijdsbestek van tientallen jaren.

Onbetwiste nummer 1 is Frans Hooijmaijers, de Broeder des Doods. Hij werd in 1976 veroordeeld voor vijftien moorden die hij in een kliniek voor demente bejaarden pleegde. Hij zou ze, naar eigen zeggen, “uit hun lijden verlost hebben”. Opmerkelijk is dat hij aanvankelijk werd verdacht van maar liefst 259 moorden.

Uit het vroegere verleden handhaaft Nederland al jaren een dubieus record. Maria Swanenburg, geboren in 1839, staat in de geschiedenisboeken als de Leidse gifmengster. Met haar brouwsel bracht ze zeker 27 mensen om het leven, maar ze werd ervan verdacht wel 90 mensen vergiftigd te hebben.

1. Frans Hooijmaijers – 15
2. Willem van Eijk – 5
(2. Schiedamse seriemoordenaar – 5)
3. Adrie Mondria – 4
4. Hans van Zon – 3
5. Michel Stockx – 3
6. Koos Hertogs – 3
7. Patrick Soultana – 2
8. Gerard Spruit – 2

Bovenstaande reportage over Willem van Eijk, “het monster van Harkstede” is in 2001 uitgezonden in Hart van Nederland. Het terrein rondom zijn boerderij werd uitgekamd nadat hij had bekend 3 prostituees te hebben vermoord.