Politiek

'Rusland wil radar MH17 helpen ontcijferen'

Rusland wil de Nederlandse onderzoekscommissie naar de ramp met vlucht MH17 helpen met het ontcijferen van de radargegevens. Nederland heeft al het radarmateriaal gekregen maar kan er weinig mee, aldus het Russische agentschap voor luchtvervoer in een verklaring.

De informatie van de radar heeft betrekking op de actuele luchtverkeerssituatie op het moment dat de tragedie met de vlucht van Malaysia Airlines zich voltrok. De Russische radargegevens wijken af van de standaardgegevens die meestal worden gebruikt. Het agentschap is in staat de data voor de Nederlanders te ontcijferen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Nederland kon zondag niet reageren op het bericht. Het OM meldde donderdag nog dat het aan de justitiële autoriteiten van Rusland heeft laten weten dat een aanvullend rechtshulpverzoek wordt gestuurd en dan nog geruime tijd nodig is om de radarbeelden te analyseren.

Er blijft volgens het OM nog altijd veel onduidelijk aan de Russische radarbeelden. Dat komt vooral door het ongebruikelijke en afwijkende format waarin de gegevens zijn aangeleverd. Er kan daarom nog niet met zekerheid worden vastgesteld of de beelden authentiek zijn en wat de beelden precies laten zien.

De Boeing 777 werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne met een BUK-luchtdoelraket neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om het leven.

Bron: ANP