Opmerkelijk

Rechter: Defensie mag klokkenluider vliegverbod opleggen

Defensie mag klokkenluider Victor van Wulfen een vliegverbod opleggen. Dat is de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Van Wulfen spande een rechtszaak aan tegen zijn werkgever. De luchtmachtpiloot is het niet eens met het vliegverbod. Hoewel hij niet staat te kijken van de uitspraak is hij wel degelijk teleurgesteld: “Hieruit blijkt dat Defensie te allen tijde zo’n besluit mag nemen, een medewerker op non-actief mag zetten en hiermee dus monddood kan maken. Andere medewerkers bedenken zich nu wel twee keer voordat ze hun mond opendoen. Het is een gevalletje ‘klokkenluider pesten’.”

Veiligheid

Defensie reageert ook op de uitspraak: “Vanwege de risico’s die zijn verbonden aan het beroep van vlieger staat de veiligheid voorop. Daarom gelden voor alle vliegers dezelfde eisen. We zien in de uitspraak de bevestiging dat Defensie juist heeft gehandeld in het belang van de vliegveiligheid.” De woordvoerder van Defensie benadrukt dat het geen kwaadwillendheid is van het ministerie: “Als de heer Van Wulfen zich door een psycholoog laat onderzoeken en die geeft toestemming om te vliegen, dan kan hij bij wijze van spreken morgen weer aan de slag.”

Opmerkelijk

Het vliegverbod is opmerkelijk gezien de geschiedenis die Van Wulfen heeft met zijn werkgever. Van Wulfen trok vijf jaar geleden aan de bel over de vliegveiligheid op vliegbasis Eindhoven. Hij was daar destijds werkzaam als piloot op een Hercules-vrachtvliegtuig. Van Wulfen werd zelfs op non-actief gesteld. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid nam de zaak echter onder de loep en Van Wulfen werd in 2015 in het gelijk gesteld waarna hij weer aan het werk kon bij 334 Squadron van de Kustwacht, tevens een onderdeel van Defensie.

De SP heeft vorige week Kamervragen gesteld over de kwestie.

De reportage hierboven was eerder te zien in Hart van Nederland.