Opmerkelijk

Lancering raketten zorgt voor kleine heidebrand

Het ontploffen van een kleine raket op een militair oefenterrein bij ‘t Harde heeft voor een heidebrand gezorgd. Die kon na korte tijd weer worden geblust. Het incident vond plaats nadat scholieren mini-satellieten hadden gelanceerd. Hun project verliep in eerste instantie vlekkeloos. Pas toen later nog een extra test werd gedaan, ging het mis. Vrijdagmorgen was er nog niets aan de hand.

Twee raketten gingen vrijdagochtend de lucht in om satellieten te lanceren op het militaire terrein in ‘t Harde. HAVO en VWO scholieren hebben binnen een competitie van 25 teams satellieten ontwikkeld ter grootte van een frisdrankblikje. Het is de zogenoemde CanSat competitie om jongeren te interesseren voor wetenschap, techniek en ruimtevaart.

De teams hadden de missie om met hun zelfgemaakte satelliet metingen te verrichten van de atmosfeer. Daarnaast bedacht ieder team nog een tweede missie, die varieerde van het testen van zonnepanelen tot het meten van de UV-straling en luchtvochtigheid op verschillende hoogten.

“Wat is nou cooler dan zelf een satelliet te ontwikkelen en in de lucht af te schieten. Het enthousiasme van zowel de leerlingen alsook de docenten is heel groot. Het is knap wat die jongens en meisjes hebben bereikt. Er komt heel wat programmeerwerk bij kijken”, aldus Jasper Wamsteker, hoofd educatie Netherlands Space Office (NSO). Een van de docenten die heel blij is is Jos Ouwehand: “Scholieren die in het begin van het proces nog weinig kennis van zaken hebben gaan door een heel ontwikkelingsproces gaan waarbij ze ineens problemen gaan oplossen. De werkelijkheid blijkt tijdens het project lastiger dan gedacht en daar moet je doorheen. Ze zijn wijzer geworden, een soort wetenschappers en dat is ontzettend leuk om te zien.”

Op 21 april is de finaledag in NEMO en dan mogen de leerlingen voor een laatste keer hun satelliet presenteren voor een professionele jury. Het winnende team mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese eindstrijd in het Duitse Bremen.