Politiek

'Premier Sint-Maarten moet ontslagen worden'

De Rijksministerraad wil premier William Marlin van Sint-Maarten uit zijn ambt zetten. De gouverneur van het eiland heeft opdracht gekregen er ,,alles aan te doen om het ontslag van Marlins regering te bevorderen”, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Zolang Marlin blijft zitten, schort Knops zijn geplande kennismaking met de regering van Sint-Maarten op en gaat er geen hulpgeld naar het eiland.

De staatssecretaris reist komend weekeinde voor het eerst naar de Bovenwindse eilanden, maar zijn kennismakingsbezoek aan de regering van Sint-Maarten staat nu op losse schroeven. Als Marlin niet voor die tijd weg is, gaat de kennismaking niet door. De staatssecretaris begeleidt wel koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij hun bezoek van volgende week aan Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

De staatssecretaris wijst erop dat de wederopbouw van het door orkaan Irma verwoeste eiland in het geding komt. Zo lang Marlin niet vertrekt, gaat er geen hulpgeld naar Sint-Maarten, aldus Knops. “Als je je eigen belang stelt boven het belang van de bevolking”, dan moet er worden ingegrepen.