Politiek Nederland gaat Bruna missen

Tekenaar Dick Bruna is donderdagavond overleden in zijn woonplaats Utrecht. Hij werd vooral beroemd als de geestelijk vader en tekenaar van Nijntje Pluis.

Premier Mark Rutte noemde Bruna een ,,groot man en een groot kunstenaar”. Bruna’s verscheiden is ,,heel triest”, zei hij vrijdag. De wereldberoemde schepping van Bruna, is ,,absoluut” Nederlands cultuurgoed, aldus Rutte.

Utrecht gaat Dick Bruna ,,enorm missen”, reageerde burgemeester Jan van Zanen. Bruna werd in Utrecht geboren en stierf er. De stad heeft een nijntje museum. Ook heeft Nijntje er een pleintje, een standbeeld en er zijn verkeersborden waarop het figuurtje de weg wijst. Op het pleintje legden fans vrijdagmiddag bloemen neer.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/YFZy725C0VLL?autoplay=0


Zakelijk directeur Marco Grob van het nijntje museum: ,,Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek.”

De tekenaar is overleden in zijn slaap, zo maakte Marja Kerkhof van zijn uitgever Mercis vrijdag bekend. Hij laat een vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Dick Bruna is 89 jaar geworden.