112

Politiebureau ontruimd om granaten

Het politiebureau in Hoensbroek (Limburg) dat woensdagmiddag werd ontruimd omdat iemand zich met twee gevonden handgranaten bij de balie had gemeld, is aan het begin van de avond weer vrijgegeven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de handgranaten meegenomen.

De politie had het vermoeden dat het ging om materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, maar kan dat niet bevestigen. Wel dat de granaten in goede staat waren. Volgens een woordvoerder ging het om Amerikaanse modellen die werden aangetroffen in een woning van een man die op oudere leeftijd was overleden. ,,Hij had ze zeer waarschijnlijk al lange tijd in zijn bezit.”

De handgranaten doken op toen iemand de woning van de man aan het opruimen was, vertelde de politie. Die bracht ze naar het bureau. De politie is niet zo blij met de gang van zaken. Als mensen oorlogstuig vinden, kunnen ze dat beter laten liggen en de hulpdiensten bellen. ,,Ga het vooral niet zelf vervoeren, dan breng je jezelf in gevaar.”

Medewerkers van de politie in Hoensbroek maakten zo’n anderhalf jaar terug iets vergelijkbaars mee. Ook toen werd het bureau ontruimd, omdat iemand granaten was komen brengen. Die bleken uit de oorlog te stammen.

Beeld: Track ’88