112

Lichaam gevonden bij afgebrande distilleerderij Exloo

Een grote uitslaande brand heeft woensdagnacht een distilleerderij in Exloo verwoest. Drie panden, waaronder een woonboerderij, gingen verloren. Donderdagmiddag werd er een stoffelijk overschot gevonden tussen het puin.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om de eigenaar, die wordt vermist. De politie weet ook nog niet of de persoon door de brand om het leven is gekomen. Een politiehond ontdekte het lichaam tussen de verbrande resten van het pand.

Veel buurtbewoners nemen een kijkje bij waar gisteren nog een woonboerderij stond. ‘Dit raakt Exloo in het hart, het is een erg triest verhaal.’ Aldus een buurtbewoner.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/3O0sRGuieror?autoplay=0


De brandweer kreeg rond kwart voor twee in de nacht de melding binnen en ging direct ter plaatse. Het vuur sloeg al om zich heen, twee schuren en de boerderij van de Turv Exloo Distillery waren allemaal rietgedekt. In een van de schuren was een distilleerderij waar meerdere vaten met daarin duizenden liters alcohol stonden. In de ochtend was het vuur onder controle. Van de panden, waaronder twee rijksmonumenten, is nagenoeg niets meer over.

De politie heeft tot nu toe nog geen contact kunnen leggen met de eigenaar. In de ochtend meldde wel de vrouw zich, zij verbleef tijdens de brand buiten Exloo. De politie houdt alle scenario’s open. Zo kan het zijn dat ook de man niet thuis was, maar het wordt ook niet uitgesloten dat de man bij de brand is omgekomen. Een van de buurtbewoners meldt dat de man wilde stoppen. “Ik had in februari voor het laatst contact met hem. Toen zei hij, ik ga stoppen hier, er is geen toekomst hier.”


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/49V56w9jDNEY?autoplay=0


In de middag wordt er onderzoek gedaan op het terrein. Over de oorzaak is nog weinig bekend, maar buurtbewoners melden dat de brand vermoedelijk is aangestoken. De brand brak vrijwel op hetzelfde moment op drie plekken uit, zo melden getuigen. De politie start vrijdag met een groot technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Volgens buurtbewoners waren er al langere tijd problemen rond het bedrijf. De buurt wilde af van de distilleerderij. Ook was er een tekst op een hek gekalkt: ‘ik vertrek’. Dat verwees naar de deelname van het gezin aan het programma ‘Ik vertrek’ van enige jaren geleden. Het perceel stond sinds kort te koop voor 3 miljoen euro.