'Achtergrond aanslag spelersbus islamitisch of anti-fascistisch'

De politie in Duitsland is nog druk bezig met onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund van dinsdagavond.

Woensdag heeft de politie van Nordrhein-Westfalen laten weten een mogelijke islamitische achtergrond te onderzoeken bij deze aanslag. Dit is naar aanleiding van een brief die na het incident werd gevonden. Hierin wordt verwezen naar de inzet van Duitse straaljagers tegen Islamitische Staat in Syrië.

In de brief wordt ook verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Hierbij kwamen op 19 december vorig jaar twaalf mensen om het leven.

Tweede brief

Volgens het Duitse persbureau DPA is er nog een tweede brief die mogelijk verband houdt met de aanslag. Deze zou via internet zijn verspreid en voorzien zijn van anti-fascistische kenmerken.

In deze brief staat dat de bus is aangevallen vanwege het beleid van de Borussia. De club zou te weinig doen aan racisme, nazi’s en rechtse populisten.

Speler Dortmund geopereerd

Na de drie explosies bij de spelersbus van Borussia Dortmund moest de Spaanse verdediger Marc Bartra in het ziekenhuis geopereerd worden vanwege een verwonding aan zijn hand. “Ik zat naast hem op de achterste rij in de bus”, zei doelman Roman Bürki. “De bus reed de straat in en toen hoorden we een enorme knal. Alle spelers gingen direct op de vloer van de bus liggen.”

Het kwartfinaleduel in de Champions League tussen Borussia Dortmund en AS Monaco werd dinsdagavond afgelast. De wedstrijd wordt woensdagavond om 18.45 uur ingehaald.