Pegida: 'Utrecht meet met twee maten'

Pegida heeft zaterdag eindelijk haar lang gewilde protestmars door Utrecht kunnen houden. Het protest is rustig verlopen.

De anti-islambeweging wilde al een tijdje een mars door de Domstad, maar de gemeente wilde in eerste instantie alleen een stilstaande demonstratie goedkeuren. Er hebben enkele tientallen mensen meegelopen met de mars.


‘Utrecht meet met twee maten. Dit gaat gevolgen hebben.’

– Edwin Wagensveld


Het protest begon om 13.00 uur met een aantal toespraken op de Mariaplaats. Daarna zijn ze via de Catharijnesingel naar de rechtbank van Utrecht gelopen. Ze werden vergezeld door agenten om problemen mee tegendemonstanten te voorkomen.

Politie grijpt niet in

Pegida-voorman Edwin Wagensveld was tevreden over de demonstratie. Maar hij heeft wel zijn bedenkingen bij de inzet van de politie. Een aantal tegendemonstranten mocht bijna een kwartier door het protest schreeuwen zonder dat de politie ingreep.

“Er wordt twee maten gemeten. Ik werd onlangs nog opgepakt terwijl ik anderhalf uur voor een demonstratie een interview gaf. Zij mogen dit tijdens onze demonstratie doen zonder dat de politie ingrijpt”, aldus Wagensveld.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/kgnKi7RxUf0V?autoplay=o


‘Twee verschillende situaties’

De politie laat in een reactie weten dat de situaties niet met elkaar te vergelijken zijn. Zo zou Wagensveld bij de demonstratie waar hij was opgepakt afspraken hebben met de gemeente dat hij niet in de buurt van de demonstratie zou komen.

Bij de demonstratie van zaterdag waren zulke eisen niet gesteld door de gemeente. “De tegendemonstranten mogen dan dus een tegengeluid laten horen.”