112

Ouders omgekomen Youri Bicker eisen heropening onderzoek

De ouders van de in 2011 dood gevonden Youri Bicker eisen maandag via een zogenoemde artikel 12-procedure dat het onderzoek naar zijn overlijden wordt heropend. Ook eisen zij een kopie van het onderzoeksdossier op. Dat heeft hun advocaat Sébas Diekstra laten weten.

In 2011 werd het lichaam van de 26-jarige student uit Breda gevonden in de rivier de Mark. Youri was een avondje gaan stappen en overleed door nog onopgehelderde oorzaak. Hij studeerde biomedische technologie aan de TU Eindhoven.

Het OM in Breda heeft vorige week een nieuw verzoek van de nabestaanden tot het verkrijgen van een kopie van het onderzoeksdossier afgewezen. Evenmin is het OM bereid de zaak te heropenen. Dat terwijl er bij het onderzoek meerdere steken zijn gevallen: “Het onderzoek naar de toedracht van het overlijden was onzorgvuldig”, vertelt Diekstra. “Zo is er geen sectie verricht, terwijl de doodsoorzaak en toedracht onduidelijk waren.”


‘Er wordt te vaak geweigerd het nodige onderzoek te doen. Dat is verschrikkelijk voor nabestaanden.’

– Sébas Diekstra


De bevindingen van forensisch patholoog Danny Spendlove zijn mede aanleiding voor nader onderzoek naar een eventueel misdrijf. Die patholoog concludeerde onder meer dat de blauwe plekken die het slachtoffer had “niet zonder meer te verklaren zijn en daarmee verdacht zijn.” De schouwarts concludeerde dat Youri door onderkoeling aan een hartstilstand moet zijn overleden.

Het is niet bepaald de eerste keer dat Diekstra een dergelijke situatie aankaart. Met het SBS 6-programma Moord of Zelfmoord heeft hij al bij meerdere coldcases zijn vraagtekens gezet over de doodsoorzaak. “Cruciale vragen blijven in veel van dit soort zaken bestaan over de momenten kort voor het overlijden van een dierbare. Maar er wordt te vaak geweigerd het nodige onderzoek te doen. Dat is verschrikkelijk voor de nabestaanden.”