PoepPaleis grote boodschap van Nationale Poepdag

Poep. Daar praat je niet zo makkelijk over, maar de grote boodschap zegt wel iets over je gezondheid. In Amersfoort is daarom het eerste pop-up PoepPaleis geopend.

Het doel is om met dit tijdelijke museum het praten over poep makkelijker te maken. Zeker 100.000 kinderen lopen met poepproblemen en zijn onder behandeling van een arts. In totaal telt Nederland zo’n twee miljoen buikpatiënten.

De interactieve Grote Verteermuur in het paleis laat zien dat er wat anders uitkomt dan je erin stopt. Het laat zien dat je lijf als een soort transportsysteem aan het werk is als je eet. Vervoeren, vervormen, eruit halen, toevoegen, kneden, malen, hakken en breken.

Niet geheel toevallig was de opening tijdens de nationale poepdag, uitgeroepen door de Maag-lever-darmstichting, één van de partners van het PoepPaleis, om meer aandacht te richten op onze ontlasting. Is je ontlasting zwart, dan kan dat duiden op bloedverlies in een vroeg stadium in je lichaam. Is er veel slijm, dan duidt dat op irritaties. Is het kleurloos, dan is er iets met je gal aan de hand.

Het PoepPaleis reist op 15 mei door naar Utrecht-Overvecht. En als alles goed gaat en ze het financieel voor elkaar krijgen, willen ze de komende drie jaar door het hele land reizen.