Ongeval Harlingen doet denken aan 'Winsum'

Het treinongeval maandag bij het Friese Harlingen, waar maandag een 31-jarige vader en zijn 3-jarige zoontje om het leven kwamen, zal bij velen direct het ongeval bij Winsum in herinnering brengen.

November vorig jaar vielen bij de Groningse plaats achttien gewonden door een aanrijding tussen een trein en een melkwagen. Beide ongevallen gebeurden op een onbewaakte spoorwegovergang.

Matrixborden en een verkeersregelaar werden enige tijd ingezet om een veiligere situatie te creƫren. Op de onbewaakte overweg bij Winsum waren eerder al twee doden gevallen door aanrijdingen. De overweg is inmiddels gesloten. Op de onbewaakte overweg bij Harlingen was vorige maand overigens ook al een ongeval. Toen vielen er geen gewonden.

Nederland telt nog zo’n honderd onbewaakte overwegen. Begin dit jaar trok het kabinet 25 miljoen euro extra uit om ze allemaal alsnog te beveiligen. Ze krijgen bijvoorbeeld spoorbomen of worden uitgerust met waarschuwingssignalen. Een aantal andere overwegen verdwijnt. Het geld kwam bovenop de 10 miljoen euro die eerder al was gereserveerd voor het beveiligen van onbewaakte spoorwegovergangen.