Gezondheid

Onderzoek naar effect aardbevingen op Groningse kinderen

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer begint een groot onderzoek naar de negatieve gevolgen van aardbevingen voor kinderen. Tot nu toe keek men voornamelijk naar volwassenen. Kalverboer wil daar verandering in aanbrengen. “Voor kinderen is tot nu toe maar weinig aandacht geweest. Niemand kijkt wat deze situatie doet met hen en of zij er wel zonder kleerscheuren vanaf komen.”

Er wonen zo’n dertigduizend kinderen in het gasgebied. Jeugdartsen van de GGD krijgen volgens de Kinderombudsvrouw duidelijke signalen dat sommige van hen te lijden hebben onder de gebeurtenissen. Er zijn aanwijzingen voor problemen bij de ontwikkeling van de jeugd onder invloed van de aardbevingen.

De vijfjarige Thomas was in 2012 amper een jaar oud toen de krachtigste aardbeving tot nu toe gemeten het gebied trof. Volgens zijn moeder Danielle is heeft het ventje er nog steeds last van. Hij durft niet meer in het donker te slapen. En als er plotseling kopjes trillen in de kast, slaat de paniek soms toe. Hij praat er ook vaak over, vraagt vaak wanneer de volgende beving zal zijn.