'Nostalgische' pont in Sluiskil ziet einde naderen door geldgebrek

De pont in het Zeeuwse Sluiskil dreigt na jaren kopje onder te gaan. De spaarpot van de stichting die de pont exploiteert raakt leeg en de gemeente biedt te weinig geld om de pont varende te houden, tot groot ongenoegen van de honderden scholieren die er dagelijks gebruik van maken.

Zij lopen straks kans zo’n tien kilometer verder te moeten fietsen om naar school te gaan.

Dagelijks maken honderden scholieren gebruik van de oversteek richting Terneuzen. Als de pont straks verdwijnt, zullen zij zo’n tien kilometer om moeten fietsen. Er is wel een brug, maar die staat volgens Meerten Dallinga – voorzitter van de stichting – vaker open dan dicht. ‘Ook is er een nieuwe tunnel gebouwd, maar daar kunnen geen fietsers doorheen’, aldus de voorzitter.

Vijf jaar geleden heeft Rijkswaterstaat de pont met een bedrag van 350.000 euro overgedragen aan de ‘Stichting ter behoud van de pont te Sluiskil’. Met dat bedrag heeft de pont nog vijf jaren weten te varen, maar de kas loopt steeds verder leeg waardoor de stichting afhankelijk is geworden van financiering vanuit de gemeente.

De partijen zijn in onderhandeling, maar het bedrag dat tot dusver vanuit de gemeente is geboden is niet genoeg om de pont te laten varen en onderhouden. Als de financiering voor de zomervakantie niet rond is, is sluiting niet te voorkomen.