112

Nederlander in Barcelona doelwit van actiegroep

Het levert hem veel schade op, die hij waarschijnlijk op niemand kan verhalen. Allard Kalverkamp verhuurt met zijn bedrijf Donkey Republic fietsen in Barcelona. Sinds een maand of vier zijn zijn tweewielers op grote schaal doelwit van vandalen van de actiegroep Arran.

Die groep ageert tegen het massatoerisme in de Spaanse stad. Iets wat Allard best kan begrijpen, omdat het toerisme in Barcelona de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen, maar volgens hem pakken ze met zijn fietsen de verkeerde.

“Het is niet zo dat ik fietsen verhuur aan grote groepen toeristen. De verhuur gaat via een app, en met één account kun je maximaal vier fietsen huren.” Hij denkt dat hij vooral de dupe is, omdat zijn fietsen verspreid over de hele stad te vinden zijn. Bovendien staan ze altijd buiten. Een makkelijk doelwit dus.

Van talloze fietsen zijn inmiddels remkabels en spaken doorgeknipt en banden lek gestoken. Ook worden de zadels van de fietsen afgetrokken.

Allard heeft inmiddels, met hulp van de Nederlandse consul, aangifte kunnen doen. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Hij hoopt nu dat de actiegroep zich zal realiseren dat ze de verkeerde te grazen nemen.