Politiek

Nederland weigert toestemming vlucht Çavusoglu

Nederland heeft de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ingetrokken. Dat heeft het kabinet zaterdag gemeld. Dat betekent dat het bezoek dat Çavusoglu wilde brengen aan Rotterdam, niet doorgaat.

Het kabinet neemt de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen, na een oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu.

Turkse Sancties

,,Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek, waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk”, luidt de verklaring van het kabinet.

,,We wilden tot een oplossing komen. We hebben een lang en moeilijk gesprek gevoerd met de Turken om tot een acceptabele oplossing te komen. We staan voor de openbare orde en willen niet dat de veiligheid in het geding komt”, aldus een woordvoerster van minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Referendum

Çavusoglu dreigde zaterdagochtend met zware politieke en economische sancties tegen Nederland als Den Haag zijn komst zou verhinderen. De Turkse minister was van plan om 18.00 uur genodigden toe te spreken in de ambtswoning van de Turkse consul in Rotterdam. Hij wilde daar pleiten voor een ‘ja’ voor meer macht voor president Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum van 16 april.

Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. ,,Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten”, zei Erdogan volgens CNN Türk. Volgens de krant Daily Sabah verwees de president naar diplomatieke vluchten.

Erdogan trok volgens de krant fel van leer tegen Nederland tijdens een publieke bijeenkomst in Istanbul. Hij beschuldigde de Nederlandse autoriteiten ervan de uitkomst van het Turkse referendum te willen beïnvloeden. ,,Onze burgers die daar wonen zullen Nederland het beste antwoord geven in het komende referendum”, aldus de president.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft ook gereageerd op het besluit van Nederland en is tevreden met het besluit om de landingsrechten van de Turkse minister Çavusoglu in te trekken. Hij zegt op Twitter dat dat te danken is aan de PVV.

‘Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan’, aldus Wilders.

De PVV-leider is zaterdag in Limburg om te flyeren.