Lifestyle & Entertainment

Naturalis moet verbouwing per direct stilleggen

Museum Naturalis in Leiden moet per direct stoppen met verbouwen. Dat heeft de rechter dinsdag in een kort geding bepaald.

Het museum ligt met de architect van het gebouw in de clinch, die noemt de verbouwing een ‘verminking’ van zijn ontwerp. Het museum is bang failliet te gaan als de verbouwing niet doorgaat.

Volplempen

Naturalis wil flink uitbreiden, maar daarvoor moeten extra pilaren en tussenverdiepingen worden gebouwd. Architect Fons Verheijen vindt dit een ‘verminking’ van zijn ontwerp. “Het is geen punt dat er een andere architect mee aan de slag gaat, dat komt vaker voor. Het probleem is dat Naturalis niet met mij om de tafel wilde om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Dat is wel gebruikelijk. Wat ze nu doen is duur en lelijk: ze plempen het gebouw vol.” In een eerdere rechtszaak kreeg de architect ook al gelijk.

‘Zeer teleurgesteld’

Edwin van Huis, directeur van Naturalis, zegt ‘zeer teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak: “We bestuderen de uitspraak nader en beraden ons op een hoger beroep.” Volgens Van Huis was de nood tot verbouwen heel hoog: “Er was geen keus. Het oude museumgebouw is gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar, maar vorig jaar ontvingen we 410.000 bezoekers. Faciliteiten schoten ernstig tekort. Te weinig wc’s, te weinig liften, te klein restaurant.” Volgens Verheijen is dit een ‘truc’: “Ze bouwden door zodat de verbouwing klaar zou zijn als de rechter uitspraak doet. Dan is er geen weg meer terug.”

Om tafel

“Ik wil niet triomfantelijk doen, maar deze uitspraak is wel in het belang van de architectuur. Hopelijk voorkomt het dergelijke zaken in de toekomst”, aldus Verheijen. De architect hoopt dat het museum in het voorjaar alsnog met hem om de tafel wil. Hij heeft een aantal ideeën om de huidige verbouwing om te vormen.

Dit is een tussenvonnis. Het eindvonnis in de bodemprocedure wordt in mei uitgesproken. Dan beslist de rechter in hoeverre Naturalis met de renovatie van het museum inbreuk maakt op het auteursrecht van architect Verheijen. Tot die tijd ligt de bouw stil.

Beeld: Neutelings Riedijk Architecten