112

Moordenaar Els Borst moet toch de cel in

 

Bart van U. moet toch de gevangenis in voor doodslag op oud-minister Els Borst en op zijn zus Loïs. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem donderdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. Anders dan de rechtbank, oordeelt het hof dat hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar is.

In beide zaken ziet het hof geen bewijs dat Van U. ,,zodanig door zijn wanen werd gedreven dat hij daar geen weerstand aan kon bieden”. De man lijdt ernstig aan schizofrenie en is daarom wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

In eerste aanleg kreeg Van U. alleen tbs en geen straf, omdat de rechters in Rotterdam tot de slotsom kwamen dat zijn misdrijven hem vanwege zijn stoornis niet aangerekend kunnen worden. Daarmee gingen ze een stap verder dan de deskundigen die hem onderzochten. Zij konden niet uitsluiten dat in het denken van Van U., die aan schizofrenie lijdt, toch nog een ,,reële component’’ zat.

Justitie bleef van mening dat Bart van U. wel degelijk een celstraf verdient en was in beroep gegaan.

De 41-jarige Van U. bracht oud-minister van Volksgezondheid Els Borst in 2014 om het leven. Hij werd niet opgepakt en doodde een jaar later zijn zus in Rotterdam. Van U. was boos over een verbouwing van de woning waar ook hij verbleef. Daarnaast was hij bang dat Loïs hem wilde laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Beide slachtoffers stak hij tientallen keren met een mes.

Van U. noemde een religieus motief voor het doden van D66-politica Borst. Hij heeft verklaard dat hij op zijn zevende een ,,goddelijke opdracht’’ kreeg om degene die verantwoordelijk is voor het Nederlandse euthanasiebeleid om het leven te brengen. De rechters vinden dat verhaal niet aannemelijk omdat de euthanasiekwestie toen nog geen belangrijk politiek thema was.

 

In bovenstaande video de reportage die wij maakten vlak na de moord op Els Borst.