112

'Ook misbruik in jeugdopleiding Sparta en FC Eindhoven'

Twee oud-spelers van Sparta en FC Eindhoven zeggen slachtoffer te zijn worden van seksueel misbruik in de jeugdopleidingen van de clubs. Een vrijwilliger die nog steeds bij Sparta actief is, is door de Rotterdamse club op non-actief gesteld.

De jeugdspeler van FC Eindhoven zou in de jaren ’70 zijn misbruikt, de speler van Sparta in de jaren ’90. Sparta-voorzitter Rob Westerhof laat weten dat de beschuldigde man een voormalige verzorger. “Hij zegt zich niet precies te kunnen herinneren wat er 24 jaar geleden s gebeurd. We hebben hem voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld”, aldus Westerhof in de Volkskrant.

Het slachtoffer was destijds 13 jaar, zo meldt de krant. “Hij smeerde mijn geslachtsdelen in met olie. Ik weet bijna zeker dat hij het ook bij clubgenoten deed.” Hij durfde het destijds niet te melden uit angst voor zijn toekomst. “Als je jong bent praat je niet over dit soort zaken. Ik wilde profvoetballer worden en was bang te worden weggestuurd.”

Misbruik bij PSV en Vitesse

De meldingen bij FC Eindhoven en Sparta zijn de derde en vierde melding van misbruik bij jeugdopleidingen van professionele voetbalclubs. Begin mei waren er ook al twee slachtoffers die misbruikt zouden zijn in de jeugdopleidingen van respectievelijk PSV en Vitesse. Mogelijk zijn er nog meer slachtoffers die na jaren nu hun verhaal durven te doen.

Sparta heeft woensdag naar aanleiding van dit incident direct een meldpunt ingesteld voor slachtoffers. Mensen die zich willen melden, kunnen een mail sturen naar meldpunt@sparta-rotterdam.nl.