Militaire onderscheiding voor vader Indonesische prins

Karel Tellings heeft woensdag het Mobilisatie-Oorlogskruis in ontvangst genomen voor zijn vader, een onderscheiding voor Tweede Wereldoorlog-veteranen. De onderscheiding is postuum uitgereikt door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Matroos Rudolf Tellings voer in 1942 op de Hr. Ms. De Ruijter tijdens de Slag om de Javazee. Op 27 februari van dat jaar werd het schip getroffen door een torpedo, waarna het verging. In totaal kwamen 345 bemanningsleden om het leven. “Ik heb mijn vader nooit gekend, ik was één jaar oud toen hij overleed. Het voelt heel bijzonder om deze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen”, zegt de 76-jarige Barendrechter.

Vorig jaar nam het tragische verhaal van zijn vader een bizarre wending. De Hr. Ms. De Ruijter bleek, samen met nog twee andere scheepswrakken die voor de kust van Java lagen, verdwenen te zijn. “Daar ben ik ontzettend boos over. Ik denk dat de schepen zijn weggehaald om geld te verdienen, daar kan ik echt niet bij.”

Koninklijk tintje

In 2011 bleek de vader van Karel de kleinzoon te zijn van een prinses van Soerakarta, een voormalige vorstenstaat op Java. Karel kwam daarachter toen hij een brief ontving van de keizer van het staatje. “Ik werd uitgenodigd op het paleis, daar ben ik samen met mijn vrouw naartoe gegaan”, zegt hij.

Na aankomst in het paleis werd Karel tijdens een speciale ceremonie beëdigd tot prins Kanjeng Pangeran Panji Hadikoesoemo. “We kregen het aanbod om op het paleis te komen wonen, maar we wilden niet uit Barendrecht weg.” In zijn speciale, koninklijke kledij heeft hij de onderscheiding voor zijn vader in ontvangst genomen.