Dieren

Martin Gaus leidt zeehonden op om drenkelingen te redden

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de hulp van hondentrainer Martin Gaus ingeschakeld om zeehonden op te leiden zodat ze drenkelingen op zee kunnen zoeken en redden. “De eerste ervaringen zijn positief, zeehonden hebben een uitstekend reukvermogen wat van pas komt bij het zoeken naar drenkelingen”, vertelt Gaus.

Op het vaste land worden al tientallen jaren honden ingezet om mensen te vinden en te redden, dus dat moet met zeehonden ook kunnen maar dan op zee, denkt de KNRM. De dieren zullen de 1.300 vrijwilligers, die jaarlijks zo’n 3800 mensen redden, een handje helpen bij hun gevaarlijke werk. De zeehonden die voor het trainingsproject gebruikt worden, zijn van origine wilde zeehonden die door ziekte of verwondingen in zeehondencentra zijn beland. Slechts een aantal van hen zijn ‘gescout’ om mee te werken aan dit bijzondere project en Gaus heeft voor de dieren een speciale pilot ontwikkeld die rekening houdt met hun leefomgeving. “Een hondenfluitje hoef ik niet te gebruiken, dat horen de zeehonden niet onderwater”, zegt hij.

Gaus is in zijn nopjes dat hij door de KNRM is gevraagd voor dit bijzondere experiment: “Ik heb natuurlijk meer dan 40 jaar ervaring met het trainen van honden. En of dat nou zeehonden of gewone honden zijn maakt mij niets uit. Ze hebben tenslotte allemaal natte neuzen.”

Donderdag 22 juni worden de resultaten gepresenteerd.

Foto: KNRM