Politiek

Lijsttrekkers brengen hun stem uit

Verschillende lijsttrekkers hebben woensdagochtend al gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen.

D66-voorman Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zijn de eerste lijsttrekkers die hun stem hebben uitgebracht.

Pechtold stemde woensdag omstreeks 07.30 uur in een stembureau in de Belmonteflat in Wageningen. Segers deed dat rond hetzelfde tijdstip in het Overijsselse Marle. Daar zetelt het kleinste stembureau van Nederland.

Ook lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA was er vroeg bij. Hij heeft woensdag omstreeks 8.45 uur gestemd. De vicepremier deed dat in het KHL Koffiehuis in Amsterdam. Henk Krol van 50PLUS bracht zijn stem een kwartier later uit om 09:00 in een zorginstelling in Eindhoven.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/A5UMKLiVy9wj?autoplay=0


Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, brachten iets over negen hun stem uit. Thieme deed dat in een basisschool in Maarssen en Baudet in een stembureau aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Ook CDA-voorman Sybrand Buma heeft al gestemd, hij deed dat op het stembureau in basisschool St.Maartensschool in Voorburg.

Onder grote belangstelling van de internationale media heeft PVV-leider Geert Wilders zijn stem uitgebracht. Hij deed dat rond 9:15 in basisschool De Walvis in Den Haag.

Wilders repte van een ,,belangrijke dag”. Hij hoopt dat veel mensen gaan stemmen. ,,Ik hoop dat er net zoveel mensen gaan stemmen als hier journalisten zijn”, aldus Wilders. De PVV-leider zei dat de laatste peilingen, waarin de PVV minder scoort dan eerder, hem geen zorgen baren. ,,Hopelijk worden we de grootste. We hebben met onze thema’s al ons stempel op deze verkiezingen gedrukt.”

‘Stemrecht is een verworvenheid en daar is voor geknokt door heel veel mensen’

– minister-president Mark Rutte

15 minuten later om 09:30 bracht ook SP-leider Roemer zijn stem uit. Dat deed hij in het buurthuis De Elsenhof in Boxmeer.

De huidige minister-president en VVD-voorman Mark Rutte heeft ook al gestemd. De premier deed dat rond 10.00 uur in een school in Den Haag. Rutte riep iedereen op van zijn stemrecht gebruik te maken. ‘Dat is een verworvenheid en daar is voor geknokt door heel veel mensen.’ Jesse Klaver van GroenLinks heeft ook rond tien uur gestemd, en dat deed hij bij een boekhandel in Den Haag.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/rOacZ3eWio3C?autoplay=0


Lijsttrekker Kees van der Staaij van de SGP heeft zijn stem uitgebracht rond 10:00 uur . Hij deed dat in de School met de Bijbel in zijn woonplaats Benthuizen.

Ook de lijsttrekkers de nieuwe partijen hebben woensdagochtend gestemd. Tunahan Kuzu van DENK en Sylvana Simons van Artikel 1. Kuzu deed dat bij een woon-zorglocatie in Rotterdam. En Simons stemde in Duivendrecht. Simons was eerder actief bij DENK. Kuzu zegde dinsdag op het allerlaatste moment af voor het verkiezingsdebat bij de NOS.

Redactie/ANP