Politiek

Kamp draait gaskraan Groningen flink dicht

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de gaswinning in Groningen met tien procent verlagen. Dat heeft hij dinsdag laten weten.

“Voor het kabinet is de veiligheid van de inwoners van Groningen leidend bij het nemen van besluiten over de gaswinning”, laat Kamp weten in een officiële verklaring. “De aanpak van het kabinet is er de afgelopen jaren op gericht om de veiligheidsrisico’s en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken.”

Kamp wil dat per direct wordt begonnen met de voorbereidingen om de gaswinning terug te draaien. “Dit moet ertoe leiden dat het eerstvolgende gasjaar, het productieplafond 10 procent lager komt te liggen. De verwachting is dat hiermee de seismiciteit zal afnemen en de veiligheid van de Groningers zal toenemen.”

Advies van Staatstoezicht op de Mijnen

Kamp doet dit op advies van het SodM, dat na een onderzoek eerder op de dag met het advies kwam. Het ging steeds beter wat betreft de bevingen in en rond Loppersum, met een flinke daling van het aantal en de intensiteit. Toch was er volgens het SodM de laatste tijd weer een toename van het aantal bevingen. “Als de seismiciteit rond Loppersum blijft toenemen, dan adviseert SodM om de gaswinning stapsgewijs terug te brengen.”

Naar aanleiding van dit advies besloot Kamp nog een stapje verder te gaan. Hij wil niet wachten tot de seismiciteit toeneemt, maar draait de gaswinning direct al terug.