112

John van den Heuvel: 'Advocaat Holleeder misbruikte rechten'

Misdaadjournalist John van den Heuvel is er van overtuigd dat advocaat Stijn Franken geen liefdesbrief illegaal heeft gegeven aan Willem Holleeder. “Het was geen liefdesbrief. Als je het goed leest dan zie je dat er hele andere dingen in wordt gezegd en dat er andere dingen worden aangeboden”, verklaart misdaadjournalist John van den Heuvel.

“Zelfs al zou dat zo zijn, dit soort brieven mogen nooit via advocatenpost bij de cliënt komen. Niet in een gewone gevangenis, maar zeker niet in de extra beveiligde inrichting waar Holleeder in zit. Hij zit daar niet voor niets. Justitie vindt dat er een reëel gevaar is dat hij vanuit die gevangenis andere strafbare feiten pleegt.”

“Dat de deken het zo bagatelliseert vind ik bizar.”

– John van den heuvel

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten laat weten dat het één keer is gebeurd. “Het Openbaar Ministerie (OM) was hier toen terecht woedend over. Ik heb dit met Franken besproken. Het was fout en had niet mogen gebeuren, maar hiermee was de zaak ook voor het OM afgedaan”, aldus de deken. De misdaadjournalist die het nieuws naar buiten bracht is geschrokken van de reactie. “Dat de deken het zo bagatelliseert vind ik bizar.”

Volgens Van den Heuvel heeft advocaat Franken misbruik gemaakt van de rechten die hij heeft als advocaat. “Het staat vast dat hij glashard de regels heeft overtreden. De deken van de orde van de advocaten is in deze niet goed geïnformeerd en dat vind ik kwalijk. Nu is een overduidelijk bewijs dat een advocaat uit de bocht is gegierd. In een zeer gerucht makende zaak en een levensgevaarlijke gedachte.