Sport

IJzeren Rinus (75) coacht ploeg in derde divisie

Marinus David Israël, oftewel IJzeren Rinus, is weer aan de slag als voetbaltrainer. De 75-jarige oud-speler van het Nederlands elftal en natuurlijk Feyenoord maakt het laatste stukje van het seizoen af als coach van Derde Divisionist OFC uit Oostzaan.

Samen met Jan de Haze moet hij ervoor zorgen dat de Noord-Hollandse club ook volgend seizoen in de derde divisie uitkomt. Deze zondag speelde hij met zijn jongens uit tegen UDI’19 uit Uden, een lastig degradatieduel.

Dat je nooit te oud bent om een voetbalclub te trainen, daarvan is Rinus Israël het levende bewijs. En terwijl het Nederlands elftal nog op zoek is naar een nieuwe bondscoach, zijn ze in Oostzaan erg in hun nopjes met de 47-voudig international.

Van 1986 tot 1988 was Israël trainer van Feyenoord en hij had in Nederland ook de leiding bij FC Den Bosch en ADO Den Haag, waarmee hij in 2003 promoveerde naar de Eredivisie.

In het buitenland was Israël werkzaam in de Verenigde Arabische Emiraten, Roemenië en Griekenland en was hij in 1997 en 1998 bondscoach van Ghana. Zijn vorige klus als trainer was bij de amateurs van het Haarlemse Young Boys van 2010 tot het faillissement van de club in 2012.

Uiteindelijk werd het zondagmiddag in Uden 1-2, met een goal voor het team Rinus in de allerlaatste minuut. Dat is met recht het IJzeren Rinus-effect!