‘Ik schoot op Els Borst met kruisboog’

Bart van U. geeft toe dat hij politici Els Borst heeft beschoten met een kruisboog op de avond dat hij haar vermoordde. Dat zei hij woensdag tijdens de rechtszaak.

Van U. werd in april vorig jaar veroordeeld voor het vermoorden van de D66-coryfee en voor het vermoorden van zijn eigen zus Loïs. De rechter achtte hem volledig ontoerekeningsvatbaar, het Openbaar Ministerie wil ook een celstraf omdat hij ook heldere momenten zou kennen.


‘God, de duivel en Jezus stonden achter me’

– Bart van U.


Tijdens de zitting in het hoger beroep vertelde Van U. dat hij Borst in haar wang heeft geschoten met een kruisboog. Hij heeft ook tientallen keren op haar ingestoken met een mes. Dit mes is later ook teruggevonden, de kruisboog niet.

Het OM zegt dat hij ook nog de beschikking had over een derde wapen. Dit wapen zou hij hebben gebruikt om haar ogen uit te steken. Van U. ontkent haar ogen uit te hebben gestoken, ook zegt hij geen derde wapen te hebben gebruikt.

Volgens U. had hij geen andere keuze: “God, de duivel en Jezus stonden achter me. Ik moest degene vermoorden die verantwoordelijk was voor de euthanasiewet.” Hij had niet door dat de wet al een tijdje van kracht was.


‘Mijn zus pestte me: ze kocht eierkoeken’

– Bart van U.


Voor de dag waarop hij zijn daad pleegde, was hij als een keer bij Els Borst aan de deur geweest. Hij vroeg het adres van oud-premier, maar kreeg dat niet. Toen ‘wist’ hij dat hij Borst moest hebben.

Vermoorden van zus

Van U. vertelt vervolgens over het doden van zijn zus. Hij zegt dat hij door zijn zus werd gepest en dat ze probeerde om hem zover te krijgen om zelfmoord te plegen.

“Ze kocht eierkoeken, terwijl ze weet dat ik die niet lust”, legt hij van de pesterijen uit. Hij zegt ook dat hij bang was dat zijn zus hem zou laten opnemen in een inrichting. Dat wilde hij niet.

De inzet van justitie is om Van U. ook acht jaar de cel in te laten gaan, in plaats van alleen tbs. Ook de familie van Van U. hoopt dat hij een deel van zijn straf in de cel uit moet zitten.