Gezondheid

Geen gedwongen chemokuur voor 12-jarige David

De 12-jarige David die zichzelf niet verder tegen zijn ziekte wilde laten behandelen, hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag in hoger beroep besloten. Eerder kwam de rechtbank in Alkmaar tot dezelfde conclusie.

De vader van het kankerpatiëntje was naar de rechter gestapt om alsnog behandeling af te dwingen. Hij heeft ernstige twijfel bij de constatering die een psychiater deed, dat zijn zoontje wilsbekwaam is. Volgens het hof heeft hij te weinig argumenten aangevoerd om de conclusies van de psychiater in twijfel te trekken.

Dagelijkse chemokuur

David werd eind vorig jaar zes weken lang dagelijks bestraald vanwege een hersentumor. Hij had in maart met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wilde hij echter niet, zo gaf hij zelf aan en dat is ook de overtuiging van een psychiater. Die verklaarde het jonge patiëntje na onderzoek wilsbekwaam.

Daardoor, zo oordeelde de rechter in Alkmaar, heeft de rechtbank “geen ruimte om in te grijpen”. Volgens de wet mogen wilsbekwame patiënten van 12 jaar en ouder ook in levensbedreigende situaties over hun behandeling besluiten.

De moeder van David heeft haar zoon steeds gesteund in zijn besluit: “Ik sta achter zijn wens. David wil vooral kwaliteit van leven en besloot daarom om de vervolg-chemobehandeling niet te ondergaan. Hij is door de eerste chemo slechtziend geworden, dus zo’n behandeling beschadigt ook veel in je lijf. Zijn vader dacht er echter anders over,” aldus moeder Susanne.

David is schoon verklaard

“Het allerbeste nieuws is overigens dat hij vrijdag door de artsen volledig schoon is verklaard. Dus David heeft het achteraf gezien, goed aangevoeld.” Hij gaat inmiddels weer af en toe naar school en wordt steeds fitter. “Waar ik nu naar uitkijk is niet veel, maar wel dat ik volgend jaar de Avondvierdaagse kan lopen,” zo zegt hij.

De kansen op genezing werden vooraf ingeschat op fiftyfifty en bij een vervolgbehandeling 75 tot 80 procent.