Gezondheid

Grote onrust over asbest in woonwijk

Onvrede en onduidelijkheid in Landsmeer. In de wijk Gortersloot mogen huurders vanwege asbestgevaar opeens niet meer op hun eigen zolder komen. Dat staat in een brief van woningbouwvereniging Eigen Haard.

Bewoners maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid. Er zouden al meerdere buren zijn overleden aan de gevolgen van asbestkanker, ook wel mesothelioom of borstvlieskanker genoemd.

Volgens de woningbouwvereniging is er inderdaad asbest geconstateerd, maar aan gevelplaten aan de buitenkant en aan de plafondplaten binnen. Volgens een woordvoerder kunnen bewoners op deze plekken niet komen. Bovendien zou de hoeveelheid zo klein zijn dat de bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid.

De tachtig-jarige Willem de Boer verloor negen maanden geleden zijn vrouw aan asbestkanker. Zij heeft nooit gewerkt met asbest, dus meneer De Boer is ervan overtuigd dat zijn echtgenote, met wie hij 39 jaar getrouwd is geweest, de ziekte binnenshuis heeft opgelopen. Hij is bezig met een rechtszaak om een schadevergoeding te krijgen.


http://www.kijk.nl/video/qZP58mMoYNnu?autoplay=0