Geroofde zilverschat Zutphens museum teruggevonden

Negen bijzondere zilveren objecten die in 2013 uit het Stedelijk Museum Zutphen werden gestolen, zijn teruggevonden. De waardevolle spullen doken op “tijdens een lopend onderzoek”, zei een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Museumdirecteur Tiana Wilhelm reageert verheugd. ,”Dit kwam totaal onverwacht. We hadden wel gehoopt deze stukken terug te krijgen, maar het niet verwacht”, zegt ze. Het gaat om vier zogeheten schuttersketens uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot en twee bekers.

Eén hedendaags zilveren tafelstuk wordt nog vermist, maar het museum en de gemeente Zutphen vinden het vooral belangrijk dat de historische stukken terecht zijn. “Het culturele erfgoed is van groot belang voor Zutphen. Het is een van de redenen waarom dagelijks vele mensen Zutphen bezoeken”, schetst wethouder van Cultuur René Sueters..

Lees ook: Geroofd museumzilver nog spoorloos

Ook de eigenaars, die het zilver in bruikleen hadden gegeven aan het museum, zijn volgens het museum zeer verheugd. “Een deel werd ook nog nog weleens gebruikt, bijvoorbeeld door een schuttersvereniging”, zegt museumdirecteur Wilhelm. Ze bevestigt dat de historische waarde groot is voor de Gelderse Hanzestad.

Het zilver is direct verbonden aan Zutphen en omgeving. Over de waarde in euro’s doet de directeur geen mededelingen. Ook willen zij en de politie niet meer kwijt over waar en hoe het zilver is teruggevonden. Volgens het museum zijn de stukken in goede staat.

Bij de diefstal in maart 2013 werden flinke vernielingen aangericht. Het Stedelijk Museum deed destijds aangifte en meldde de diefstal bij Interpol en een speciale databank voor gestolen en vermiste kunst, het Art Loss Register.

ANP