Na 24 uur weer water voor Gelderse gemeenten

De Gelderse gemeenten Doesburg, Rijnwaarden, Zevenaar en Rheden zaten zo’n 24 uur zonder kraanwater. Het gaat in totaal om zo’n 30.000 gedupeerden.

Bewoners in deze regio hadden sinds zaterdagavond opeens geen water meer. Waterbedrijf Vitens kon in eerste instantie ook nog geen indicatie geven wanneer het probleem zou zijn opgelost. Het enige dat ze wisten, was dat er ergens een lek zat. De vraag was lange tijd alleen waar dat was.

Als gevolg hiervan ontstond er zondagochtend een run op water bij de lokale supermarkten, slijterijen en andere winkels. Overal waren binnen een mum van tijd de flessen water uitverkocht.

Lekkage bij weiland

Zondagochtend wordt de lekkage dan toch gevonden bij een weiland. Daarna wordt er direct hard aan gewerkt om de lekkage te maken, zodat mensen weer water kunnen krijgen.

Ondertussen zorgen de autoriteiten ervoor dat er genoeg noodwater beschikbaar is. Eerst worden verzorgings- en verpleeghuizen voorzien van water. Daarna worden tankjes van 5 liter aan mensen in de gemeenten uitgedeeld. Er zijn 20.000 jerrycans van 5 liter water voorhanden.

Water in de avond weer terug

In de avond kan Vitens melden dat iedereen weer aangesloten is. De waterdruk is nog wel lager dan normaal, maar Vitens geeft aan dat dit maandagochtend weer opgelost moet zijn.

Bewoners moeten in eerste instantie de kraan nog wel een paar minuten door laten lopen om de leiding weer goed schoon te spoelen. Verder moeten mensen het water eerst even koken voordat ze het gebruiken om ziektes en dergelijken te voorkomen.