Nijntje-bedenker Dick Bruna overleden

Tekenaar Dick Bruna is donderdagavond overleden in zijn woonplaats Utrecht. Hij werd vooral beroemd als de geestelijk vader en tekenaar van Nijntje Pluis.

Dick Bruna maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje Pluis. De kinderboeken werden zo succesvol dat Nijntje, over de grens vooral bekend als Miffy, inmiddels het beroemdste konijntje ter wereld is.

Wereldwijd bekend

Vooral in Japan is het een populaire verschijning, daar was Bruna al sinds de jaren ’60 populair. Dit omdat zijn stijl goed aansluit bij de voorkeur voor minimalisme en goed past bij Japanse tekenstijl.

In totaal zijn de boekjes in meer dan vijftig talen uitgegeven. De bekendheid van Nijntje beperkte zich dan ook niet tot de boekjes. Het konijntje kreeg ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam ‘Nijntje de film’ uit. Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. Bruna dacht over alle details na, zelfs over de vorm van de kenmerkende vierkante boekjes. Dit was, zo zei Bruna, omdat deze boekjes perfect in kleine kinderhandjes passen.

De tekenaar is overleden in zijn slaap, zo maakte Marja Kerkhof van zijn uitgever Mercis vrijdag bekend. Hij laat een vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Dick Bruna is 89 jaar geworden.