Gedenksteen voor Joods meisje onthuld

Het Groningse dorpje Zeerijp heeft dinsdag stilgestaan bij het verhaal van het Joodse meisje Annette Katan. Zij zat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken op de boerderij van de destijds 8-jarige Arie Bosker.

Samen met haar moeder werd Annette (17) verraden en op transport gezet naar kamp Westerbork. Arie heeft altijd een foto en een haarlok bewaard van het meisje. Dinsdag is een vitrine onthuld met die haarlok. Op de plek waar Annette in de bus richting Westerbork stapte, komt een gedenksteen.

Ondanks dat het al meer dan 70 jaar geleden is, moet Arie nog regelmatig denken aan het onfortuinlijke meisje. Ze maakte deel uit van het gezin en aangezien de moeder van Arie zelf de kinderen knipte moest ook zij er aan geloven. Zijn moeder heeft altijd een haarlok bewaard en die op een gegeven moment aan Arie gegeven. Na de oorlog kwam de moeder van Annette weer naar Groningen. Het meisje zelf is in 1944 direct na haar aankomst in concentratiekamp Auschwitz vergast.

Een paar jaar geleden kwam Arie in contact met René de Vries. Annette was het nichtje van René. Er werd een commissie opgericht die plannen maakte voor een boekje, een vitrine voor de haarlok en een monument op de plek waar Annette voor het laatst is gezien.