Fors minder plastic tasjes verkocht nu je ervoor moet betalen

Winkeliers geven fors minder plastic tasjes aan klanten. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan er zo’n 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank nu de consument ervoor moet betalen.

De maatregel is 1 januari 2016 ingevoerd door staatssecretaris Dijksma om het plastic zwerfafval aan te pakken. Uit het onderzoek van bureau SAMR blijkt dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbieden ter vervanging van de plastic tas. Dat vinden ze klantvriendelijker dan geld vragen voor een plastic variant.

Eigen tas meenemen

Voor het onderzoek werden 300 winkeliers ondervraagd. Food-retailers zoals bakkers en slagers, maar ook markthandelaren zien dat zes op de tien klanten nu een eigen tas meenemen. Bij warenhuizen komt dit uit op ongeveer 40 procent. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbiedt ter vervanging van de plastic tas. Als voornaamste reden hiervoor geven ze dat zij het klantvriendelijker vinden dan geld vragen voor een plastic variant.

Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagde winkeliers in meerderheid positief zijn over het verbod, waarbij ze de positieve effecten voor het milieu als reden aandragen. Uit een rondgang onder producenten en groothandels in tassen blijkt dat zij eenzelfde afname zien (60 tot 80 procent) van plastic tasjes die zij aan de winkeliers leveren.