112

Familie boos op politie na onterechte arrestatie

De Utrechtse politie heeft woensdag drie jongemannen (18, 20 en 21) hardhandig gearresteerd voor betrokkenheid bij een poging tot liquidatie. Op videobeelden is te zien hoe de jongens onder schot worden gehouden door een agent, terwijl ze een voor een in de boeien worden geslagen. Even daarvoor heeft bij café aan de Vleutenseweg in Utrecht een incident met een vuurwapen plaatsgevonden en de politie is op zoek naar betrokkenen.

De jongens en hun familie maken zich druk over de arrestatie en vooral over de behandeling achteraf. De politie blijkt namelijk een fout gemaakt te hebben; de drie mannen hebben niets met de poging tot liquidatie te maken. Ze zijn niet langer verdachte. Soufiane, een van de jongens: “We zijn door een arrestatieteam afgevoerd, geboeid en geblinddoekt. Er stonden wel 15 man met getrokken pistolen om ons heen. Daarna hebben we zes uur lang vastgezeten, de kleding van mijn lijf gescheurd.” Ook zou Soufiane’s schouder uit de kom zijn geraakt bij de arrestatie. Als ze uiteindelijk worden vrijgelaten krijgen ze geen uitleg van de politie, ook geen excuses of verdere begeleiding.

Tante Hayat: “We snappen dat de politie stevig inzet op de arrestatie van mogelijk gevaarlijke verdachten. Maar dat was hier niet het geval, drie jongens die staan te tanken bij een benzinepomp. Dat ze daarna zo zijn behandeld, daarmee beschadigt de politie het vertrouwen van deze Marokkaanse jongens in agenten op straat hebben. Hierdoor gaan ze zich alleen maar meer verzetten.”

Moeder Samira vertelt: “Mijn zoon is 18 en een hele rustige jongen. Hij is er behoorlijk ondersteboven van, Soufiane is nog nooit met de politie in contact geweest. Sindsdien is hij niet naar school geweest, hij ligt er ‘s nachts wakker van.”

De politie laat in een reactie weten dat het gebruikelijk is om verdachten met een vuurwapen op deze manier te benaderen, dus met getrokken vuurwapen. De drie mannen in de auto voldeden aan het signalement van de verdachten van de poging tot liquidatie. Bovendien werkten ze niet mee bij de arrestatie, door zich te verzetten, de autosleutels niet meteen af te willen staan en alles te filmen. Wel gaat de politie evalueren of er bij deze arrestatie, en bij het vervolgonderzoek op het bureau, goed is gehandeld.