Ernstige misstanden bij bokkenmesterij in Noord-Brabant

Eyes on Animals heeft onlangs misstanden ontdekt bij een bokkenmesterij. Op videobeelden is duidelijk te zien hoe veel dode bokjes in hun verblijf liggen.

De dierenwelzijnsorganisatie maakte de beelden bij een bokkenmesterij in Noord-Brabant. Op de beelden is duidelijk te zien hoe soms tot wel tientallen dode bokjes in verblijven liggen, tussen de nog levende dieren die er slecht aan toe zijn. Toen ze de misstanden ontdekten, hebben ze direct de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. “Ze hebben ons laten weten dat ze daarna direct inspectie hebben uitgevoerd bij het bedrijf”, zegt een woordvoerder van Eyes on Animals.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gebeuren misstanden zoals deze vaker in deze sector. “Bokjes worden van verschillende bedrijven bij elkaar gezet, daarbij is het overdragen van virussen en ziektes zo gebeurd. Ook schort het vaak aan de zorg voor de dieren en het voederen ervan”, zegt de woordvoerder. Uit onderzoeken blijkt dat het sterfpercentage van bokken bij bokkenmesterijen kan oplopen tot maar liefst 40 procent.

LTO Nederland

Volgens de branchevereniging LTO Nederland zijn de misstanden niet representatief voor de sector. “Iedere veehouder heeft de plicht om goed voor zijn dieren te zorgen. En dat doen Nederlandse veehouders ook.”, aldus Jeannette van de Ven, Voorzitter vakgroep Melkgeitenhouderij LTO Nederland. “De sector doet er alles aan om jonge bokjes een goed leven te geven.”