Politiek

'Eerste schooldag' voor Tweede Kamer

De oude Tweede Kamer is donderdag ontbonden en opgevolgd door de nieuwe Kamerleden, die met nieuwe energie en vol enthousiasme aan de slag zijn gegaan.

De nieuwe Tweede Kamerleden vinden het best wel spannend, zoals Rens Raemakers van D66. Hij is met 25 jaar het jongste Kamerlid: “Ik sta opeens met bekende mensen in de lift die je normaal alleen van televisie kent, het is een tikkeltje onwerkelijk.” Frank Futselaar van de SP voelt zich een soort brugklasser die zich nog moet bewijzen op het schoolplein. Ook volgens Suzanne Kröger van Groenlinks lijkt deze dag op een eerste schooldag.

Met een officiële beëdiging door een tijdelijke voorzitter, hebben alle Kamerleden de eed of belofte afgelegd. Alle Kamerleden kunnen zich nu kandideren voor het Kamervoorzitterschap. Waarschijnlijk kiest de Kamer volgende week haar nieuwe voorzitter. De nieuwe Tweede Kamer sluit haar eerste vergadering af met een regeling van werkzaamheden, de eerste mogelijkheid om nieuwe vergaderpunten aan te melden.

In totaal zijn er 71 Tweede Kamerleden vertrokken. Hiermee hebben we het record van 2002 met 83 vertrekkende leden niet overtroffen. De bekendste vertrekkende leden zijn Fred Teeven (VVD), Anouchka van Miltenburg (VVD), Ton Elias (VVD), Jetta Kleinsma (PvdA), Lutz Jacobi (PvdA) en Ahmed Marcouch (PvdA).