Dieren

We hadden al eerder panda's

Nederland is al weken in de ban van de twee reuzenpanda’s die gister aankwamen in de dierentuin van Rhenen. Maar toch heeft Ouwehands Dierenpark niet de primeur. Al in 1987 ontving de toenmalig directeur Henny van Loosbroek van Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek panda’s Rong-Rong en Chuan-Chuan. Hij heeft ze destijds persoonlijk opgehaald.

Henny moet wel een beetje lachen om de enorme hype die nu is ontstaan. Een kleine dertig jaar geleden was er niet zo’n enorm mediacircus. De twee beren kwamen in april 1987 voor 250.000 gulden voor vier maanden bij Beekse Bergen logeren. Met een meereizende groep Chinese verzorgenden trokken de dieren destijds van dierenpark naar dierenpark.

Anno 2017 moet het grote publiek nog even wachten. Pas over enkele weken zullen Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje) te zien zijn. Ze zitten voorlopig in quarantaine. Ze blijven in iedere geval voor de komende vijftien jaar in Nederland. En dat is behoorlijk wat langer dan de twee panda’s in 1987.