112

Dertig mensen nog niet terug naar woning Veendam na explosie flat

Ongeveer dertig bewoners van het appartementencomplex in Veendam dat door een gasexplosie zwaar is beschadigd, kunnen woensdag nog niet terug naar hun huis. Burgemeester Sipke Swierstra van de gemeente Veendam zei woensdag op een persconferentie dat het gaat om de mensen die in het rechterdeel van het gebouw wonen.

Zij hebben onderdak gevonden bij onder meer familie en vrienden. Ook is voor onderdak in een hotel gezorgd. Bewoners van het linkerdeel van het complex kunnen woensdagavond wel terug naar huis.

“Het mag een wonder heten, als je de ravage ziet, ook op straat met rondvliegend puin, dat er niet meer slachtoffers zijn”

– Burgemeester Sipke Swierstra

Door de gasontploffing woensdagochtend in het appartementencomplex kwam een 37-jarige flatbewoner om het leven. Ook vielen er drie lichtgewonden. De politie onderzoekt nog hoe de explosie is ontstaan.

Psychiatrisch patiënt

De man was psychiatrisch patiënt. Hij was onder behandeling bij het psychiatrisch centrum van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zijn dood is reden voor intern onderzoek, bevestigde het UMCG na berichtgeving door RTV Noord. Daarnaast is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht.

Het ziekenhuis noemt het ”zeer verdrietig dat het zo gelopen is” en stelt dat er ”geen aanleiding was om een dergelijke escalatie te verwachten”. In verband met de privacy van de man wil het ziekenhuis niet nader op zijn situatie ingaan.

Onderzoek moet nog definitief uitwijzen hoe de explosie is ontstaan. Woningcorporatie Acantus maakte eerder op de dag duidelijk dat de man veel overlast veroorzaakte. De corporatie was daarom op zoek naar een andere woonruimte voor

‘Veel omliggende woningen beschadigd’

Bewoners uit het rechterdeel van het gebouw weten nog niet uit of ze kunnen terugkeren naar hun huis en wanneer dat dan zou kunnen zijn. Swierstra zei dat woensdagavond nog nader onderzoek wordt gedaan naar de staat van het appartementencomplex. De gemeente verstrekt daarover donderdag informatie. Verder liet de burgemeester weten dat er beveiliging is voor de spullen die de mensen hebben moeten achterlaten in het flatgebouw.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/U2iMsPG8QsXQ?autoplay=0


Na de gasexplosie werden alle 36 appartementen in het complex ontruimd, bewoners en andere omwonenden werden opgevangen in een nabijgelegen zalencentrum.

Woningcorporatie was al in gesprek met man

De woningcorporatie Acantus was al ‘een tijdje’ in gesprek met de man die woensdag hoogst waarschijnlijk zijn eigen woning heeft opgeblazen in Veendam. Daarbij kwam de man zelf ook om het leven. Er waren ook al verschillende klachten over de man binnengekomen, dat is niet van de laatste tijd maar het probleem speelt al jaren vertelt de directeur van Acantus, Anita Tijsma. Ook waren zij de laatste tijd ‘intensief’ met de man in gesprek.


Bericht gaat verder onder de video

http://www.kijk.nl/video/8sULA2v2K4Ug?autoplay=0


Ravage en impact is enorm

Swierstra sprak met getroffen bewoners. ,,Het gaat om veel oudere mensen. Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich enorm aangetast in hun gevoel van veiligheid. Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie. Ze zullen nog lange tijd te kampen krijgen met de naweeën hiervan. De impact is echt enorm.”

“Het mag een wonder heten, als je de ravage ziet, ook op straat met rondvliegend puin, dat er niet meer slachtoffers zijn”, zegt hij in een reactie op de enorme explosie in een appartementencomplex. “Met die gewonden gaat het zover ik weet goed. Dat wil zeggen dat zij en ook alle andere omwonenden enorm geschrokken zijn. Het heeft een geweldige impact op het welbevinden van deze mensen.”

http://www.kijk.nl/video/A55iZJBlSGBG?autoplay=0