Demonstratie bij gevangenis Alphen aan den Rijn

Buiten de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is door zo’n dertig mensen een luidruchtige demonstratie gehouden. Volgens de politie is de demonstratie het gevolg van een aanhouding vorige week, tijdens een demonstratie naar aanleiding van de overleden Mitch Henriquez.

Te zien is hoe een gevangene met een witte doek uit het raam zwaait naar de demonstranten, die lawaai maakten met allerlei spullen. De demonstratie verliep verder gemoedelijk.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden na afloop van een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark omdat hij meerdere keren tegen agenten riep dat hij een wapen had. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig. De agenten hebben – zo bleek later – “normoverschrijdend” geweld gebruikt. Toen bleek dat hij na zijn arrestatie buiten bewustzijn was, is hem ook niet meteen medische zorg verleend en de volgende dag kwam Henriquez te overlijden.

Bij de aanhouding waren vijf agenten betrokken. Twee van hen worden strafrechtelijk vervolgd en stonden deze week voor de rechter.

Beeld: Video Duivestein