Sport

Dave doet mee aan het WK Vouwfietsen

Geen zeemlederen kruisen of strakke wielrenbroekjes, maar chique jurken en nette parken. Bij het WK Vouwfietsen in Londen aankomende zaterdag is lycra verboden. Deelnemer Dave Zwaan heeft zijn outfit al klaargelegd.

Dave heeft een fietsenwinkel in Rotterdam en doet dit jaar voor het eerst mee. Hij legt momenteel de laatste hand aan zijn vouwfiets. Donderdag vertrekt hij naar de Britse hoofdstad voor dit opmerkelijke kampioenschap.

Bij het WK Brompton – zoals het officieel heet – heb je verschillende onderdelen. Wie vouwt het snelst zijn fiets uit, wie is het meest origineel gekleed en wie rijdt de snelste tijd. Alle deelnemers staan achter een lint en zodra het startschot gegeven wordt, moeten ze zo snel mogelijk hun vouwfiets opzoeken en uitvouwen. Vervolgens moeten de deelnemers 17 kilometer afleggen op de kleine bandjes.

Dave gaat niet voor de winst: “De kopgroep rijdt enorm hard, zo’n veertig kilometer per uur. Dat haal ik nooit. Ik ga echt voor de ervaring, heb ook niet extra getraind. Ik gebruik de vouwfiets elke dag, dus ervaring genoeg.”