Sport

Cruijff een held, ook een jaar na zijn dood

Johan Cruijff is nog niet vergeten. Op de dag dat het een jaar geleden is dat de voetballer overleed, herinneren bewoners van Betondorp, de oude woonplaats van Johan, de wereldberoemde voetballer en trainer. ‘Tot op de dag van vandaag komen mensen nog steeds een bloemetje brengen bij het oude adres van de ‘eeuwige nummer 14.’ Vertelt een buurtbewoonster.

Niet alleen Betondorp staat stil bij de dood van Johan. Zo twitteren zijn oude clubs FC Barcelona en Ajax, liggen er bloemen bij het Olympisch Stadion in Amsterdam, komt er een postzegel en is er een tentoonstelling. Op de sociale media circuleren voor de zoveelste keer alle hoogtepunten van de voetballer die overleed aan kanker.

Barcelona eert in een tweet de legendarische FC Barcelona-speler en trainer Johan Cruyff. En Ajax twittert: ‘Alweer een jaar geleden dat hij ons ontviel, maar nog altijd in ons hart #vooraltijdnr14.’ Die hashtag is overigens trending op Twitter.

Het Olympisch Stadion heeft een spandoek opgehangen ‘Hulde aan Johan’ en er bloemen bij gelegd. PostNL komt met een speciale, puur zilveren postzegel waar er maar 1400 van zijn gemaakt bij de Koninklijke Munt. Een deel van de opbrengst gaat naar de Johan Cruyff Foundation, die er onder meer een project van betaalt waarin scholieren worden gestimuleerd tijdens en na school samen te sporten.

In het Openluchtmuseum in Arnhem opent vrijdag een tentoonstelling over de Oranje-helden, met alle hoogtepunten in de Nederlandse voetbalhistorie sinds 1974. Voor Cruijff is er een zaal ingericht waar fans onder meer een eigen tegeltjeswijsheid kunnen achterlaten.